Teollisuuden ja rakentamisen maailmassa mittaustarkkuus on aina ollut kriittisen tärkeää. Viimeisen vuosikymmenen aikana 3D-mittausteknologia on mullistanut tavan, jolla keräämme ja analysoimme tietoa fyysisistä kohteista ja ympäristöistä. Tämä teknologinen murros on vastaus yhä tiukentuviin vaatimuksiin, joita nykyaikaiset suunnittelu- ja valmistusprosessit asettavat.
Perinteiset mittausmenetelmät, kuten käsimittaus ja mekaaniset työkalut, ovat pitkään palvelleet teollisuutta, mutta niiden rajoitukset ovat tulleet yhä selvemmiksi modernien valmistustekniikoiden ja laatuvaatimusten myötä. Niiden tarkkuus, nopeus ja soveltuvuus monimutkaisiin geometrisiin muotoihin eivät yksinkertaisesti enää vastaa teollisuuden tarpeita. Tämä kuilu tarpeiden ja mahdollisuuksien välillä on luonut tilan 3D-mittausteknologian nopealle kehitykselle ja käyttöönotolle.
Perinteiset mittausmenetelmät kuten mittanauhat, työntömitat ja mekaaniset koordinaattimittauskoneet ovat olleet teollisuuden selkäranka vuosikymmeniä. Niiden merkittävin rajoitus on kuitenkin mittaustarkkuuden riippuvuus käyttäjästä. Inhimilliset tekijät aiheuttavat vaihtelua, joka voi johtaa kriittisiin virheisiin etenkin monimutkaisissa mittauksissa. Esimerkiksi vaikeissa mittauskulmissa tai hankalasti saavutettavissa kohteissa tarkkuus kärsii merkittävästi.
Toinen keskeinen ongelma on tehokkuus. Perinteiset menetelmät vaativat usein kohteen tuomisen pois tuotantolinjalta erilliseen mittaustilaan, mikä aiheuttaa tuotantokatkoksia. Monimutkaisissa kohteissa mittauspisteitä joudutaan ottamaan yksi kerrallaan, mikä tekee prosessista äärimmäisen hidasta. Lisäksi mittaustulosten manuaalinen dokumentointi ja analysointi lisäävät virheiden mahdollisuutta ja vievät merkittävästi aikaa. Nämä rajoitukset korostuvat erityisesti teollisuusympäristöissä, joissa olosuhdevaihtelut tai tärinä voivat entisestään heikentää tulosten luotettavuutta.
3D-mittausteknologian suurin etu on sen tarjoama ennennäkemätön tarkkuus. Nykyaikaisilla laitteistoilla päästään jopa 0,025 millimetrin mittaustarkkuuteen, mikä on huomattavasti tarkempaa kuin useimmat perinteiset menetelmät. Laserkeilausteknologia mahdollistaa miljoonien mittauspisteiden keräämisen minuuteissa, jolloin kohteesta muodostuu tarkka digitaalinen kaksoiskappale.
Käytännössä tämä tarkoittaa merkittävästi pienempiä toleransseja ja siten laadukkaampia lopputuotteita. Esimerkiksi valmistavassa teollisuudessa, jossa komponenttien yhteensopivuus on kriittistä, 3D-mittauksen tuoma tarkkuus vähentää hylättävien osien määrää ja parantaa kokoonpanon tehokkuutta. Meidän käyttämämme huippuluokan mittausteknologia hyödyntää automaattista kalibrointia ja ympäristön kompensointijärjestelmiä, mikä takaa luotettavat tulokset vaihtelevissa olosuhteissa. Tämä on erityisen tärkeää Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa työskenneltäessä.
3D-mittaus mullistaa mittausprosessin tehokkuuden. Kun perinteisillä menetelmillä monimutkaisen teollisuuskomponentin täydellinen mittaus voi viedä useita päiviä, 3D-mittauksella sama työ voidaan suorittaa muutamissa tunneissa. Esimerkiksi erään asiakkaamme tuotantolinjalla pystyimme vähentämään laadunvalvontaan käytettyä aikaa 80 prosentilla – mittausprosessi, joka aiemmin vei viikon, suoritettiin nyt yhdessä päivässä.
Nopeus ei tarkoita vain ajallista säästöä, vaan myös kustannustehokkuutta. Perinteinen mittaus vaatii usein useamman henkilön työpanosta, kun taas 3D-mittaus voidaan toteuttaa pienemmällä henkilöstöllä. Lisäksi välittömät mittaustulokset digitaalisessa muodossa eliminoivat tarpeen erilliselle tiedon käsittelylle ja dokumentoinnille. Olemme optimoineet mittausprosessimme siten, että tulokset ovat heti käytettävissä suunnitteluohjelmistoissa, mikä nopeuttaa tuotekehitystä ja korjaavien toimenpiteiden käynnistämistä.
3D-mittauksen merkittävä etu on sen kyky mukautua lähes mihin tahansa mittauskohteeseen. Toisin kuin perinteiset menetelmät, jotka edellyttävät mittauskohteen siirtämistä tai erityistä asemointia, 3D-mittaus voidaan tuoda kohteen luokse. Tämä mahdollistaa mittaukset tilanteissa, joissa perinteiset menetelmät ovat käytännössä mahdottomia – kuten suurissa teollisuuslaitteistoissa, historiallisissa rakennuksissa tai maasto-olosuhteissa.
Mittausteknologian joustavuus ulottuu myös materiaaleihin. Kun perinteiset kosketukseen perustuvat menetelmät vaativat usein fyysistä kontaktia, 3D-mittaus toimii luotettavasti myös herkkien, pehmeiden tai kuumien pintojen kanssa. Asiakkaidemme kanssa työskennellessämme olemme soveltaneet 3D-mittausta niin terästehtaan tuotantolinjastojen kuin herkimpien elektroniikkakomponenttienkin mittaamiseen. Palvelumme mukautuu asiakkaan tarpeisiin toimialasta riippumatta – käytämme aina tarkoituksenmukaisinta teknologiaa kuhunkin erityistarpeeseen.
Mittauspalvelumme ytimessä on kattava laitekanta, joka edustaa alan johtavien valmistajien uusinta teknologiaa. Käytössämme on sekä tarkkuuteen optimoituja koordinaattimittakoneita että nopeita laserkeilaimia, joiden yhdistelmällä varmistamme parhaan lopputuloksen kaikissa tilanteissa. Laitteiden tekniset ominaisuudet mahdollistavat mittaukset haastavimmissakin olosuhteissa, kuten tärinälle alttiissa teollisuusympäristöissä.
Teknologian rinnalla yhtä tärkeässä roolissa on asiantunteva henkilöstömme. Mittausteknikoillamme on vuosien kokemus eri teollisuudenalojen erityispiirteistä, mikä takaa tehokkaan työskentelyn ja oikeat mittausmetodit jokaisessa projektissa. Meille ei riitä pelkkä datan toimittaminen – tarjoamme aina asiantuntevan analyysin ja selkeät toimenpidesuositukset mittaustulosten pohjalta.
Eräs merkittävä asiakkaamme, keskisuuri konepaja, oli kohdannut toistuvia laatuongelmia vaativien teollisuuskomponenttien valmistuksessa. Perinteisillä mittausmenetelmillä he eivät pystyneet luotettavasti tunnistamaan, missä vaiheessa valmistusprosessia poikkeamat syntyivät. Tuloksena oli korkeita takuukustannuksia ja menetettyä mainetta.
Toteutimme tuotantolinjalle kokonaisvaltaisen 3D-mittausprojektin, jossa analysoimme tuotteen eri valmistusvaiheet ja loimme digitaalisen vertailumallin. Mittausten avulla paljastui kriittinen ongelma koneen työstöparametreissa, joka muuttui tietyissä lämpötiloissa. Järjestelmällisen mittauksen ansiosta ongelma paikannettiin ja korjattiin, mikä johti 65% vähennykseen laatupoikkeamissa ja noin 120 000 euron vuosittaisiin säästöihin. Lisäksi tuotteen läpimenoaika lyheni keskimäärin 20%, kun ylimääräiset korjausvaiheet jäivät pois.
Asiakkaamme kysyvät usein 3D-mittauksen soveltuvuudesta juuri heidän kohteisiinsa. Yleisesti ottaen 3D-mittaus soveltuu lähes kaikkiin teollisuuden mittauskohteisiin kokoluokasta riippumatta. Teknologia toimii erityisen hyvin monimutkaisten geometristen muotojen, kuten turbiinien siipien, työkalujen tai muottien mittaamisessa.
Toinen yleinen kysymys koskee mittausten kustannuksia. Vaikka yksittäinen 3D-mittaus saattaa olla kalliimpi kuin perinteinen mittaus, kokonaistaloudellisuus on usein merkittävästi parempi. Kun huomioidaan nopeampi toteutus, tarkemmat tulokset, vähemmän uusintamittauksia ja parempi hyödynnettävyys, 3D-mittaus osoittautuu usein edullisemmaksi ratkaisuksi pitkällä aikavälillä. Tarjoamme aina räätälöidyn kustannusarvion, joka huomioi projektin erityispiirteet.
Jos harkitset 3D-mittauspalvelun käyttöönottoa, prosessi käynnistyy helposti ottamalla yhteyttä asiantuntijoihimme. Kartoitamme kanssasi mittauksen tavoitteet, aikataulun ja erityisvaatimukset. Tämän pohjalta laadimme ehdotuksen sopivimmasta mittausmenetelmästä ja -teknologiasta juuri sinun tarpeisiisi.
Mittausprojekti alkaa aina huolellisella suunnittelulla, jossa määritellään mittauspisteet, tarkkuusvaatimukset ja tulosten esitysmuoto. Varsinainen mittaus toteutetaan joustavasti joko asiakkaan tiloissa tai omassa mittauslaboratoriossamme. Mittaustulosten analysoinnin jälkeen toimitamme kattavan raportin, jonka läpikäymme kanssasi varmistaaksemme, että tulokset vastaavat tarpeitasi. Tavoitteemme on varmistaa, että saat kaiken hyödyn irti 3D-mittausteknologian tarjoamista mahdollisuuksista.
Täytä tiedot ja otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!
Apr
Ruotsin toimistollemme Göteborgiin on avattu Creaformin virallinen kalibrointikeskus, jonka vuoksi saamme tarjota asiakkaillemme tarjouksia ylläpidon...
Lue lisääApr
Tule tutustumaan uusiin toimitiloihimme toukokuun puolessa välissä. Tarjoamme paikan päällä syötävää ja juotavaa unohtamatta tuote-esittelyjä...
Lue lisääMar
Esittelyssä Scan-to-CAD Pro: Seuraavan sukupolven mallinnusohjelmisto 3D-skannausdatalle.
Lue lisääSaat tuoreimmat uutiset suoraan sähköpostiisi
MLT Machine & Laser Technology Oy
Alasinkatu 1-3 (käynti Vasarakadun puolelta)
40320 JYVÄSKYLÄ
Tel: +358 10 321 5580